Ege Öğretim Elemanları Derneğinin

17. Milli Eğitim Şurası İlgili Basın Açıklaması

Değerli Basın Mensupları,

Cumhuriyet tarihimizde eğitimin sorunlarına bilimsel çözüm önerilerinin tartışılarak, daha nitelikli bir eğitim için geleceğe yönelik hedeflerin saptanmasında bu güne kadar yol gösterici önemli kararlar almış olan Milli Eğitim Şurasının 17. toplantısında, Öğretim Birliği Yasası’nı yok sayan tavsiye kararlarının alınmış olmasından endişe duyuyoruz.

Laik ve Demokratik Cumhuriyetimizin Eğitim Politikası’na bilim, akıl ve evrensel ilkeler doğrultusunda yön vermekten sorumlu olan Milli Eğitim Şûrası’nın son toplantısında, bu sorumluluktan uzaklaşılarak iktidarın siyasi amaçlarına uygun, eğitimi dinselleştirme yönündeki isteklerin öne çıkarılması kabul edilemez bir durumdur.

Milli Eğitim Şuraları’nın amacı geriye değil, ileriye dönük hedefler belirlemektir. 16. Milli Eğitim Şurasında “12 yıllık kesintisiz eğitim” yakın bir hedef olarak belirlenmişken, henüz hiçbir adım atılmamış olan bu hedefe, 17. Şura gündeminde yer verilmemesi son derece dikkat çekici ve önemli bir eksikliktir.

17. Milli Eğitim Şûrası’nda “tüm ortaöğretim kurumlarında alan belirlenmesi ve aynı alanlardan mezun olan her türlü ortaöğretim mezunlarının yükseköğretime girişte eşit koşullarda yarışması” yönünde alınan tavsiye kararı, meslek liselerinin amaçlarıyla ve ülkenin vasıflı ara insan gücü gereksinimi gözetilerek açılan bu liselerin varlık nedenleriyle çelişmekte olup, bilimsellikten uzak bir yaklaşımın sonucudur. Bu yaklaşımın örtülü amacı ise, meslek lisesi işlevine sahip olan İmam Hatip Liselerinin mezunlarına, alanları dışındaki tüm fakültelere girme yolunu yeniden açmaktır.

Başarıya ulaşmasının hukuken olanaksızlığı bilindiği halde, Öğretim Birliği Yasası’na aykırı olan bu ve benzeri girişimlerin ısrarla sürdürülmesinden vazgeçilmelidir. İmam Hatip Liseleri siyaset aracı olmaktan çıkarılmalı, bu okullar ülkenin aydın din görevlisi gereksinimine göre yeniden ve akılcı bir yolla yapılandırılarak, gereksinim fazlası genel ve teknik liselere dönüştürülmelidir.

Eğitim sistemimizde aklın ve bilimin öncülüğünü rehber edinen, geleceğin yöneticileri, bilim insanları, doktorları, mühendisleri ve teknik elemanları olacak gençlerimizin dinsel ve geleneksel dogmalardan uzak, çağdaş ve laik eğitim düzeninde çok daha nitelikli olarak yetişmelerini sağlayacak, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaracak ve okulların fiziksel alt yapı ile donanımlarını çağdaş bir düzeye çıkaracak önlemlerin Eğitim Şûrası gündemlerinde birinci sırada yer alması gerektiğine inanıyoruz.

17. Milli Eğitim Şurası tavsiye niteliğinde de olsa, aldığı kararlarla ve bilimsellikten uzak, iktidar yanlısı tutumu ile Laik Cumhuriyetimizin geleceğine yönelik endişelerimizi arttırmıştır. Ancak Ege Üniversitesi Öğretim Elemanları hangi baskılar gelirse gelsin, bilim ve aklın yol göstericiliğinden aldıkları güçle, Baş Öğretmenleri Atatürk'ün bıraktığı “Laik ve Demokratik Cumhuriyet” mirasına ve onun kazanımlarına sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceklerdir.

Kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.

  • Prof. Dr. Necla Nişli
  • Ege Öğretim Elemanları Derneği
  • Yönetim Kurulu Başkanı
  • İletişim : (532)4367844