BirGün EGE

Boğaziçi Üniversitesi'ne kurum dışından Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan protesto eylemlerine katıldığı için tutuklanan kişi yurttaş sayısı 10 oldu. Bulu'nun atanmasına Türkiye genelinde tepkiler sürüyor.

Ege Öğretim Elemanları Derneği (EGÖDER), Boğaziçi Üniversitesi’nin öğretim elemanları ve öğrencilerinin demokratik haklarını kullanarak yaptıkları itiraza kolluk kuvvetlerinin müdahalesi ile başlayan ve giderek sertleşen olaylar akademinin birer mensubu olarak kendilerini derinden kaygılandırdığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Öğrencilerin, şiddetten uzak bir şekilde özelde kendi üniversitelerinin yerleşik geleneklerini, genelde ise üniversite özerkliğini savundukları demokratik ve barışçıl eylemlerinin bir terör eylemi olarak değerlendirilmesi bu kaygımızı bir kat daha arttırmaktadır" denildi.

Üniversitelerin siyasallaştırılması anlamına gelecek tutum ve anlayışlardan vazgeçilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Üniversitelerimizin kendi özgün yeterlikleri doğrultusunda gelişmelerinin yolu açılmalı; onları tek tipleştiren, vasatta ortaklaştıran düzenleme ve politikalardan vazgeçilmeli; bilimsel ve idari liyakat gözetilmeli ve geçmişte de yaşanan acı olayların ışığında üniversitelerin siyasallaştırılması anlamına gelecek tutum ve anlayışlardan vazgeçilmelidir. Ayrıca, çağdaş üniversitenin olmazsa olmaz koşulunun 'Akademik Özgürlük ve Özerklik' olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda, Dünya Üniversiteler Servisi (WUS) tarafından 1988’de kabul edilen 'Akademik Özgürlük ve Yükseköğretim Kurumlarının Özerkliği' başlıklı 'Lima Bildirgesi' gerçek anlamda bir yol göstericidir" ifadeleri kullanıldı.

ÇAĞDAŞ VE ÖZERK ÜNİVERSİTESİ TALEBİNE DESTEK

Yapılan açıklamada, Lima Bildirgesine göre; “Akademik özgürlük”, “Akademik çevre” ve “Özerklik” tanımlarına vurgu yapılırken, "Hiç şüphesiz bu tanımlar, akademik özgürlüğün ve özerkliğin hiçbir kısıtlamaya tabi olmadıkları anlamına gelmez. Akademik ahlaka, bilimsel normlara ve ulusal çıkarlara zarar verecek bir akademik özgürlük ve özerklik anlayışı kabul edilemez" denildi.

Güçlü bir akademinin önemi dile getirilen açıklamada, "Ege Öğretim Elemanları Derneği olarak, Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin bizlerin de talebi olan çağdaş ve özerk üniversite taleplerini destekliyoruz. Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe duyduğu güvenin ışığında öğrencisi, öğretim elemanı ve tüm bileşenleriyle birlikte üniversitelere güvenilmesi gerektiğini ve çağdaş bir ülke hedefine ancak idari, bilimsel ve mali özerkliğe sahip, güçlü bir akademi ile ulaşılabileceğini önemle vurgulamak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Haberin orjinali için tıklayınız.