Değerli EGÖDER Üyeleri

intihal konulu basın açıklamamız basın ve üniversite dernekleri ile paylaşılmıştır

Basın Açıklaması

(Ege Öğretim Elemanları Derneği )

13.01.2014

Bilindiği gibi “Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği” nin 11/3-a sayılı maddesi gereğince, “bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek” bilimsel hırsızlık sayılmakta ve üniversite öğretim üyeliğinden çıkarılma cezası gerektiren fiiller arasında yer almaktadır. Öte yandan “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu” 20.09.2012 tarihinde; 2005 yılında bir üniversite öğretim üyesi hakkında verilen öğretim üyeliğinden çıkarılma cezasının temyiz istemine ilişkin almış olduğu bir kararda, daha önce verilen kararın bozulmasına hükmetmiştir. Bozma kararı “Öğretim Elemanları Disiplin Yönetmeliği’nde intihal suçunun yaptırımı olarak yer alan üniversite öğretim üyeliğinden çıkarılma cezasının, 2547 sayılı YÖK Yasası ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda bu cezaya ilişkin bir düzenleme bulunmaması” gerekçesine dayandırılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’da 15.04.2013 tarihli Devlet ve Vakıf Üniversitesi Rektörlükleri’ne gönderdiği bir genelge ile, bu konuda yargı kararları doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerektiğini bildirmiştir. Başka bir deyişle YÖK intihal suçu işleyen öğretim üyelerine yasal gerekçelerle öğretim üyeliğinden çıkarılma cezasının verilemeyeceğine hükmetmiştir.

Çağdaş evrensel değerler doğrultusunda bilim üretmesi gereken üniversitelerin, bilimsel hırsızlık gibi ağır bir suçu görmezden gelerek kabullenmesinin mümkün olamayacağı açıktır. Aksi taktirde, gerek üniversitede yetişen öğrencilerin gerekse aydınlanma bekleyen toplumun, eğitimin en üst noktası olan üniversite kurumlarına inancını ve saygısını yitirmesi kaçınılmaz olacaktır. Yükseköğretim Kurumu bu gerçeği göz önünde bulundurarak intihal konusunda göstermesi gereken hassasiyeti bir an önce göstermeli, caydırıcı ve net yeni bir yasal düzenleme yapılması için ilgili komisyonlarında konuyu ele alarak uygulanacak yaptırımları net bir şekilde üniversiteler ve kamuoyu ile paylaşmalıdır.

Yine son dönemlerde gerek ulusal, gerekse uluslararası bilimsel platformlarda ülkemizle ilgili bilimsel hırsızlık suçundaki yaygınlaşma eğiliminin en önemli nedenlerinden biri belki de en önemlisi, mevcut akademik yükselme kriterleri arasında bilimsel yayın sayısına, yayınların niteliğinden daha çok önem veriliyor olmasıdır. Bu nedenle, Yükseköğretim Kurulu’nun; intihal konusunda disiplin açısından yapacağı çalışmaya paralel olarak, akademik yükseltmelerde yayın sayısı kadar, bilimsel kaliteyi daha da ön plana çıkaran yeni bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Prof. Dr. Can CEYLAN (Başkan)
  • Prof. Dr. Sevil İRİŞLİ (Başkan yrd)
  • Prof. Dr. Oğuz DİKENELLİ (Sekreter)
  • Prof. Dr. Murat ARGON (Sayman)
  • Prof. Dr. Ömer LÜTFİ DEĞİRMENCİ (Üye)
  • Prof. Dr. Ramazan İNCİ (Üye)
  • Prof. Dr. Emin TAŞKIRAN (Üye)

iletisim@egoder.org.tr

Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "EGODER" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.

Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için egoder+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.

Daha fazla seçenek için,https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.