Değerli EGÖDER üyeleri,

Derneğimiz EGÖDER öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (İÜÖÜD), ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Genel Merkez ve TÜMÖD İstanbul Şubesi ile ortak bir bildiri hazırlanmış ve bu metin bugün itibarıyla basına iletilmiştir.

Haziran 2011 genel seçiminin ardından kurulan yeni hükümet döneminde, yükseköğretim dünyası olarak hassasiyetlerimizin, görüş ve beklentilerimizin dile getirildiği bu duyuru metnini aşağıda iletiyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla,

EGÖDER Yönetim Kurulu adına Bşk. Prof. Dr. Ferhan G. Sağın

Üniversite Öğretim Elemanları Dernekleri Ortak Basın Açıklaması

15 Temmuz 2011

Ülkemizde genel seçimin ardından yeni bir hükümet kurulmuş ve yeni bir dönem başlamıştır. Üniversitelerimizin öğretim elemanları dernekleri olarak, kendi temel amaçlarımız açısından, bu yeni dönemin geçmişte edindiğimiz deneyimlerin katkısıyla daha verimli ve daha yararlı geçmesi dileği ve umudu ile aşağıdaki açıklamayı yapmayı gerekli görüyoruz:

Ülkemizin ve toplumumuzun çok ağır sorunları bulunmakla birlikte, içinde bulunulan coğrafyada, diğerleri yanında göreceli olarak yakaladığımız daha yüksek ve daha çağdaş yaşam düzeyi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesinin ve kuruluş ilkelerinin bir ürünü ve bir nimetidir. Geçmiş dönemde bu felsefeye ve Devletimizin kuruluş ilkelerine, örnekleri pek çok görülen saldırılar yaşanmıştır. Hiç kuşku duyulmamalıdır ki, Devletimiz ve toplumsal yaşamımız da bu saldırılardan çok sayıda ve ağır yaralar da almıştır. Bu saldırılar ve bu ağır yaralanmalar en çok da yükseköğretimde yaşanmıştır. Bu yeni dönemde geçmişte yapılan yanlışlıkların onarılmasını ve yeni yanlışlıkların da yapılmamasını önyargısız ve içtenlikli bir umutla bekliyor, ısrarla talep ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesi ve ilkelerine karşı yapılabilecek her türlü girişim, davranış ve uygulamalarla, yasalar çerçevesinde mücadele edecek ve bunların tümüne HAYIR diyeceğiz.

Üniversitenin özünde “özgür bilim” vardır, “akademik liyakat” kuraldır, “dürüstlük”ten asla taviz verilmez. Üniversite, bunları ilke edinmiş bir yönetim anlayışıyla ilerler. Türk yükseköğretim sisteminin ve üniversitelerinin son yıllardaki yönetici seçimleri, bu düsturların tamamen dışındaki bir yolun taşlarıdır. Üniversitenin özü, yükseköğretimin özü işte bu bilim dışı anlayışa teslim edilmiştir. Buna HAYIR diyoruz.

Üniversite, her türlü dogmayı reddederek eleştirel aklı ve bilimin ışığında bir araya gelmiş olan insanları barındıran bir kurumdur. Devamlı gündemde tutulan “türban” kandırmacası eleştirel aklı da, bilimi de dışlayan zihniyetin aynasıdır. Uluslararası hukuka, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararlarına rağmen üniversite yöneticilerine ve öğretim üyelerine dayatılan baskılar, üzerinde yürünülen bilim dışı ve çağ dışı yolu döşeyen diğer taşlardır. Elbette buna HAYIR diyoruz.

Eğitim sistemimizin, kamu personelimizin en önemli sınavları toplumumuzda son yıllara dek saygın bir yeri olan ÖSYM’ce yapılmaktadır. Bu kurumun başına liyakattan uzak bir atamayla akademik yeterliliği ve dürüstlüğü sorgulanan bir yöneticinin getirilmesi, ardından gelişen ve toplum vicdanını kanatan şaibeler, şifreler bize yolu döşeyen taşları açık seçik tanıtıyor. HAYIR diyoruz.

Bilim insanı olmak, her şeyden önce emeğe saygı ve sorumlu bir vicdan ister. Bilim hırsızlığı hukuken ortaya konmuş bir kişinin eğitimin en üst kademesine, Milli Eğitim Bakanı olarak atanması, öğrencilerimize verilen “kopya serbesttir” şifresidir. Vicdanen, ahlaken ve devlet geleneğine göre yanlış olan bu atama, gidilen yanlış yolun şimdilik son taşıdır. HAYIR diyoruz.

Başta üyelerimiz ve tüm üniversiteler öğretim elemanları olmak üzere kamuoyuna saygı ile sunarız.

Ege Öğretim Elemanları Derneği (EGÖDER)

İstanbul Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği (İÜÖÜD)

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD)