Öğrencilerimizin, Üniversitelerimizin ve Türkiye Cumhuriyetinin Daha Fazla Hukuksuzluğa ve Huzursuzluğa Tahammülü Yok

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan’ın 2547 sayılı kanun ve yönetmelik hükümleriyle belirlenmiş olan temel görevi, yükseköğretim sistemimizin çağdaş eğitim, bilimsel araştırma, akademik özerklik gibi temel bileşenlerinin önündeki sorunların çağdaş, bilimsel ve barışçıl bir yaklaşımla çözülmesi yönündeki adımları koordine etmek ve uygulamaktır. Prof. Dr. Özcan’ın göreve geldiği andan itibaren yaptığı yasa ve hukuk tanımaz açıklamaları, sergilediği keyfi yönetim tarzı YÖK Başkanı’nın Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin idari amirliği konumuna atanmasındaki kriterin mevcut gerçek sorunları çözme yeterliliği yönündeki liyakat değil, siyasi olduğunu ne yazık ki açıkça göstermiştir.

Yargı organlarının, Anayasa hukukçularının, YÖK üyelerinin, üniversite yöneticilerinin ve siyasi irade temsilcilerinin hatta süreci destekleyen muhalefet partisinin yükseköğrenimde türbanın serbest bırakılması hedeflenerek yapılan Anayasa değişikliği ile ilgili hukuksal düzenlemelerin tamamlanmadığı noktasında hemfikir olduğu bilinmektedir. Buna rağmen YÖK Başkanı son demeçlerinde; “Cumhuriyet’in temel niteliklerinin kişi hak ve özgürlüklerini sınırlandırma gerekçesi olamayacağını” ve “Anayasada yapılan değişikliklerin öğrencilerin üniversitelere türban ile girebilmeleri için yeterli bir yasal düzenleme olduğunu” ileri sürmüştür. Bu "hukuksal" olmaktan uzak ve yürürlükteki hukukumuz çerçevesinde dayanaktan yoksun açıklamalarla Prof. Dr. Özcan, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden laiklik ilkesini, hukuk devleti olma özelliğini zedelemekte ve dayatma ile idarecileri açıkça suç işlemeye teşvik etmektedir.

Üniversitelerimizin daha fazla hukuksuzluğa ve huzursuzluğa tahammülü yoktur!

Üniversitelerimizde kaos istemiyoruz, hiçbir nedenle eğitimin aksamasını istemiyoruz!

Üniversitelerimizi hukuksuzluğa ve huzursuzluğa sürüklemeyi hedefleyen bu dayatmaları kınıyoruz!

Üniversitelerimize dayatılan hukuksuzluk karşısında Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz!

EGÖDER Yönetim Kurulu

28 Şubat 2008